
Dat het nog steeds winter is, is ook te zien aan onze opstellingen, veel loofbomen dus nu in wintertooi.
Erik heeft een Magnolia stellata (Beverboom) neergezet. In 2018 heeft Erik deze Magnolia als eerste bonsai gekregen.
De Magnolia is geen gemakkelijk boom om te verzorgen. Bedraden is lastig want de takken zijn erg broos en knoppen verdrogen snel en vallen dan af. Ook taksterfte komt regelmatig voor. In plaats van bedraden maakt Erik meer gebruik van spandraden. Kortom, een lastige soort maar de bloemen maken veel goed! De Boeddhistische monniken brengen deze bloemen in verband met reinheid. Vorig jaar heeft de Magnolia met 1 bloem gebloeid maar nu zijn er meer knoppen dus misschien ook meer bloemen. De accent is een hulst die Erik in november heeft uitgegraven tijdens het lariksen steken. Het gele potje, gemaakt door Corrie, kleurt mooi bij de gele zon op de scroll die Gino heeft gemaakt.

Een opvallende blauwe pot met daarin een Azalea ‘Ruby’, een satsuki Azalea. Deze, destijds bij Maarten van der Hoeven gekochte Azalea, bloeit roze en verkeert nog in de opbouwfase.Eerder stond de bonsai in een roze pot maar gezien de bloemkleur is deze kleur passender.Het plan voor de toekomst is te verpotten naar een grotere pot, dan 1 maal te laten bloeien en vervolgens een aantal jaren te werken aan de styling. Corrie verwacht dat ze daar 4 jaar voor nodig heeft en dan zal deze Azalea prachtig bloeien. De tafel is van rozenhout en gemaakt door Ron Hermeling. Misschien is de tafel wat aan de hoge kant, ook gezien het feit dat de bonsai nu op dezelfde hoogte staat als de scroll, maar het zorgt er wel voor dat de boom nu op ooghoogte staat.In dat geval zou de scroll iets hoger mogen hangen. De scroll heeft Corrie zelf gemaakt met Sumi (zwarte inkt). De vrouwfiguur met opwaaiende kimono laat de wind zien en deze is geschilderd met een penseel met slechts 1 haar.

Het thema van de opstelling van Marthe is lente. Aan alle onderdelen van de opstelling is dat te zien. De prachtig bronskleurige esdoorn zoals die dankzij de beschutte tuin van Marthe al zo ver is uitgelopen in combinatie met het blauwe druifje als accent. De scroll is zelfgemaakt met een schildering van een uit de winterslaap ontwakende egel. Het geheel vertelt het verhaal van de lente en nodigt uit nog eens goed te kijken. Bart had een paar kleine opmerkingen over de plaatsing van de onderdelen. Zo staat de Acer dicht tegen de wand en iets naar links zou dus beter zijn. Dan komt de boom dus ook iets dichter bij de scroll. Verder kan de accent iets naar voren worden gehaald zodat die niet op één lijn staat met de bonsai. Ook deze maand weer een mooie opstelling!

Deze boom is een Koreaanse haagbeuk (Carpinus coreanum of Carpinus turczanowii).Ik heb 'm in 2017 bij de eindejaarssale van Lodder gekocht. De vorm van de wortels over de stam zat er toen al in. Ik vond de boom direct al lijken op een zittende dame met een enorme bos haar. Meestal ben ik er niet zo van om figuren te willen zien in bomen etc. maar in dit geval was het overduidelijk. Ik moet bij deze boom altijd denken aan het verhaal van de Lorelei. De Lorelei is een Duitse legende over een wonderschoon meisje die zich in uiterste wanhoop van een rots werpt vanwege haar ontrouwe geliefde. Ze werd getransformeerd in een sirene die schepen laat vergaan, door met haar schoonheid en gezang de zeemannen te betoveren. De rots in kwestie heet de Lorelei en staat aan de rivier de Rijn bij Sankt Goarshausen. Deze rots staat bekend als een echorots met daaromheen verraderlijke stukken water. In het verleden zijn daar inderdaad veel schepen vergaan. Het accentje is ook geïnspireerd op het verhaal van de Lorelei. Aangezien het een Duitse legende is, heb ik gekozen voor een symbool van Duitsland: de adelaar. Aangezien ik de boom bij de eindejaarssale heb gekocht heb ik hem het voorjaar daarop direct verpot. Was maar goed ook, want de grond leek oké, maar bij het verpotten bleek dat alleen de buitenste rand goed was, de binnenkant was helemaal doorgemat. In eerste instantie heb ik m in een plat blauw potje gezet dat wel oké oogde maar met meer vertakking uiteindelijk te klein bleek. In de zomer van 2022 kocht ik bij de veiling een potje van Klika dat exact de juiste maat had en waar de boom direct in kon worden overgedrukt. Vorig jaar liep de boom na de verpotting heel ongelijk uit. Met selectief zomer- en wintersnoeien heb ik dat recht kunnen trekken. Dit jaar is de boom mooi in evenwicht en heb ik alleen de buitenranden gepinched voor meer uitloop binnenin. De top moet in de toekomst nog eens in de draad omdat ie iets de verkeerde kant uit neigt, maar dat doe ik bij deze boom liever in de winter.Hij is erg teer en met de boom vol in het blad zie ik niet zo goed wat ik doe.

Op het programma voor deze middag stond het maken van een Kusamono.Vanwege deze activiteit is in de tokonoma ook een kusamono geplaatst. Deze kusamono wordt gedomineerd door een groepje Rhus succedanea, Japanse wasboompjes. Deze soort is verwant aan de bij ons bekendere Rhus typhina oftewel de fluweelboom. Ook de Japanse wasboompjes kleuren in de herfst prachtig rood.Als midden- en onderbegroeiing is gekozen voor knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum) en het bosviooltje ( Viola riviniana). Het geheel is geplant in een gele, door Corrie gemaakte, ronde pot.Een scroll met een afbeelding van een specht en wat grassen maakt de verbinding met de suiseki uit China. Het tafeltje kon worden geleend bij Andries.

In de tokonoma vandaag een mooie liguster (Ligustrum) in hellende stijl (Shakan).
17 Jaar geleden gooide de buren van Marijke deze boom weg en Marijke zag er terecht wat in.
Een mooie doorleefde stam met dood hout waarvan Bruno van mening was die dat best wat meer zichtbaar mocht zijn. Hij gaf daarom het advies de opgespanne tak vlak boven de stam wat te vieren. Hierdoor werd inderdaad de fraaie stam beter zichtbaar. De tafel mag wat kleiner en de boom had ook mooi gestaan op een matje. De bonsai staat in een zogenaamde maanschelp.
Een kleurige scroll, afkomstig van Hanne, oogt heel prettig en maakt de verbinding tussen de bonsai en de accentplant. Hier is gekozen voor een “wilde” Geranium, een ooievaarsbek.

Een Acer palmatum in prachtige herfstkleuren is door Paula neergezet.
Paula verzorgt de esdoorn al 17 jaar en is nu vooral bezig met de verfijning. De gesteltakken en de 1e vertakkingen staan en nu zorgen dat ook de 2e en 3e vertakking aanwezig is. Deze Acer is een gezaaid exemplaar en dat is niet zo gebruikelijk in de Acer wereld waar vooral veel geënt wordt. Wat betreft de kleur is deze boom in andere jaren op dit moment iets groener, hij is nu wat roder.
De scroll laat een dier zien dat we veelal in de herfst tegenkomen, een spin. Het accent is een blad van keramiek met daarop een slak.
Accent en scroll verwijzen naar het seizoen van dit moment.

Zondagmiddag 8 december 2024 hebben wij de laatste bijeenkomst van het jaar gehouden. Tom heeft schitterende Tokonoma met verlichting gemaakt en Gino mocht als eerste een opstelling verzorgen. Erik Kooijman had lariksen uit Drente meegenomen en 5 leden gewapend met tangen en scharen namen de bomen onder handen. Leuke en gezellig middag.

Tokonoma van Mike Piepenbroek November 2024
Over de opstelling van deze maand, een Acer palmatum, zegt Mike het volgende. Deze esdoorn is 25 jaar oud en is overgenomen van een bejaarde man die bijna geen zicht meer had. Het onkruid in de pot stond hoger dan de esdoorn zelf. De eerste jaren heb ik gebruikt om de esdoorn zijn vorm te geven en nu probeer ik de wat kale zijde bij te werken. Er stond een kleine esdoorn in de pot maar die heb ik onder druk van de leden verwijderd. In het voorjaar wordt deze bonsai verpot in een ovale, iets bredere en lagere schaal. Mike heeft dit jaar minder stikstof in de mest gegeven in verband met de te lange internodiën. Verder geeft hij regenwater in plaats van leidingwater. Dit jaar heeft de boom bladsnoei ondergaan en dat gebeurt ongeveer 1 maal per 3 jaar. De scroll heeft Gino gemaakt en symboliseert de herfst, de bloeiende Primula heeft Mike uit zijn tuin

Tokonoma van Nico iedema Januari 2025
In de tokonoma deze maand een Juniperus squamata ‘Angelica Blue’ in geleerdenstijl. Oorspronkelijk was het een struik in een tuin die door Nico is uitgegraven in 1984-1985. Nico is ook lid geworden van Rijnmond en heeft de literati gevormd. De boom is nog volop in ontwikkeling, de loofpartijen moeten nog wat voller worden maar daarbij moet vooral niet vergeten worden dat het om een geleerdenstijl gaat waarbij de verhouding loof en stam zeer belangrijk is. Met meer loof loop je het risico dat de aandacht voor de stam minder wordt. Bij vollere pads moet misschien gekeken worden of deze hoeveelheid takken noodzakelijk is. De boom staat niet in het midden van de pot zoals dat bij een ronde pot gebruikelijk is en dat zal bij de volgende verpotting verbeterd worden. De boom heeft ook nog op de tafel gestaan bij Peter Chan toe die bij Lodder op de open dagen aanwezig was. Gino heeft de scroll gemaakt en de accent is een purpurklokje (Heuchera).

Inrichting februari 2025
Een bonsai in Ikadabuki stijl zien we niet zo vaak in onze club maar Lofty heeft er één!.
Bij deze stijl, de vlotstijl, beelden we een omgevallen boom uit waarvan de takken weer omhoog groeien en zodoende de nieuwe stammen vormen.
Deze Ikadabuki is gemaakt van een fijnspar (Picea abies), bij ons vooral bekend als de kerstboom.
Lofty heeft hem ook gevonden toen de boom als kerstboom diende, dat was 4 jaar geleden.
De boom staat in vochtige grond en in de volle zon. Door het snoeien (in de winter) is er backbudding ontstaan. Bij sparren pluk je geen naalden zoals bij dennen en dit voorjaar worden de toefjes weer genepen. De boom staat in een schaal die door Lofty zelf is gemaakt (gebakken op 1000 graden C.).
Het geheel is geplaatst op een tafel van de club. De accent is een stuk dood hout met daarop een ijsvogel.
De bloesemtakken op de door Gino gemaakte scroll geven aan dat de lente in aantocht

Tokonoma van Lofty de Jong Februari 2025