Ik ga niet noemen wat de redenen zijn om een marcot te maken, want dat heb je inmiddels zelf al bepaald. Marcotteren is niet moeilijk en als je het goed doet kan het bijna niet fout gaan. De beste tijd om dat te doen is wanner de sapstroom het sterkst is, dus in de lente of niet later dan eind juni zou ik zeggen. In principe zou er na 4 tot 8 weken al wortels moeten zijn gevormd. Zorg ook ervoor dat boven de marcot zoveel mogelijk loof aanwezig is omdat de neerwaartse sapstroom zal ervoor zorgen dat een ophoping van voedingstoffen en hormonen zal optreden waar je de bast hebt weggehaald, die de vorming van wortels bevordert. Dat is een strook van ongeveer 2,5 cm. Waar je de bast verwijdert en het cambium. Als je daar er iets van laat liggen zal zich deze herstellen en de vorming van wortels verstoren of je krijgt helemaal geen wortels. Schap dit dus goed weg tot het harde hout.
In principe is het niet nodig, maar het help wel het proces, maak een papje van een beetje stekpoeder met enkele druppels water en smeer het rond de bast aan de bovenkant. (je kunt ook plantenhormonen gebruiken). Als dat gebeurd is wikkel je ongeveer 1 cm onder de snede een stevig stuk plastic rondom de tak, je maakt een soort zakje en maak het goed vast met een stuk aluminium draad. Neem vochtige spagnum mos en ga het zakje goed vullen ermee, daarna maak je aan de bovenkant het zakje ook dicht met een stuk draad. Het hoeft niet zo vast omdat het mos en de wortels vochtig moeten blijven.Doe eventueel een plastic potje nog eromheen tegen de zon. Maar het best is ook om de boom uit de zon te houden.

Als het goed is zou je al na een week of vier wortels moeten zien, maar laat de wortels nog doorgroeien, totdat je voldoende wortels hebt om de marcot onder de wortels te snoeien en over te potten. Afhankelijk van het soort boom kan het misschien wat langer duren voordat je voldoende wortels zijn ontwikkeld. Wees dus geduldig, controleer regelmatig en zorg dat het mos vochtig blijft. Het marcotteren van dennen kan worden uitgevoerd met hetzelfde techniek, dat kan ook in de lente gebeuren als de boom weer begint te groeien na de winterrust en de temperaturen aan het stijgen zijn. Bij dennen duurt het vormen van wortels wat langer het kan wel één jaar duren. Ook met een den, controleer regelmatig en zorg voor vocht.
Enten van een Acer/Japanse esdoorn en veel overige loofbomen.
Als je een bonsai aan het opkweken bent kom je vaak het probleem tegen dat je ergens op de stam een tak mist. Je kunt dit oplossen door op de plaats waar je de tak mist een ent te plaatsen. Dit kan worden gedaan op verschillende manieren, ik ga hier er twee behandelen. Belangrijk is dat de tak die je daar wilt hebben dezelfde dikte of liefst iets dikker is dan takken die erboven uit de stam groeien, dit omdat bij het vormen van een bonsai, bijna altijd de onderste dunne takjes van de stam worden verwijderd. Voor loofbomen is de beste periode om dit te doen in de lente als de boom weer gaat groeien en de tak die je gaat gebruiken alleen knoppen heeft en nog geen bladeren. Je kunt een bestaande lange tak van dezelfde boom gebruiken, die je voor dit doel heb laten doorgroeien. De tak buigen en voorzichtig zonder de knoppen te beschadigen, door een gat te steken dat je van tevoren met een boor die dezelfde diameter heeft van de tak, in de stam heb geboord, fig. 1. De tak zo veel mogelijk doorsteken tot het gat goed is gevuld en de tak niet verder kan. Het beste is ook om met een stokje (afknippen bij de stam) de tak te fixeren fig. 2 en 3. Hierna met wondpasta de gaten goed afdekken. Deze laat je het gehele seizoen doorgroeien en indien nodig zelfs wat langer. Doordat de nieuwe tak groter zal worden en de boom het gat zal gaan dichten, zal de tak stevig aan de boom groeien en je kunt later de tak aan de andere kant wegsnoeien en je hebt zo een nieuwe tak aan je boom, fig 4. Als je geen geschikte tak hebt in dezelfde boom of het duurt te lang om er één speciaal ervoor te laten groeien, kun je een tak van een andere kleinere donorboom van hetzelfde soort gebruiken dit met pot en al naast de hoofdboom of aan de boom vastmaken.Er moet geen beweging in komen. Op deze foto is te zien dat hier om een Acer gaat, maar je kunt ook dezelfde techniek toepassen op andere loofbomen.


Een tweede techniek van enten, die je zowel op loofbomen als coniferen kunt toepassen, is door een ent in de bast van de boom aan te brengen op de gewenste plaats. Dit kan later in de lente of begin zomer ook worden toegepast. Maak van te voren de entplaats op de boom of tak schoon met een doekje en een beetje alcohol om te voorkomen dat er ziektes in de ent binnen dringen. Doe dat ook met een scherp mes (entmes of gewoon een stanley mes). Selecteer een jonge tak van de donorboom, met twee internodien, knip de bladeren weg, maar laat de steeltjes zitten, aan de basis van de steeltjes zullen later nieuwe uitlopers ontspruiten. fig.1. Snijd ongeveer 2,5 cm bast weg in een hoek, fig.2 en 3 en aan de andere kant ook een schuin stukje weghalen, fig.4 zodat je een punt krijgt aan het uiteinde. Wat heel belangrijk is en essentieel voor het slagen, is dat je de cambium kunt zien op de stek maar ook in de inkeping die je gaat maken in de stam fig.5 De inkeping moet schuin naar binnen gaan, dezelfde lengte als wat je op het stekje hebt weggesneden. Daarna steek je de entstek heel goed stevig in de inkeping en je zorgt dat de cambium aan beide zijden goed tegen elkaar komt fig. 6. De cambium zorgt dat de voedingstoffen naar de stek gaan. Als dat gebeurt is ga je de ent met enttape goed stevig omwikkelen en zo dat er geen water in de wikkelingen kan dringen fig. 7. Daarna met was (niet te heet) of vloeibare wondpasta de bovenopening van de wikkeling afdichten.

zodat er geen water in de ent kan komen. Als laatste een plastic zakje op het geënte takje plaatsen en onderin met een stukje draad dicht maken om te zorgen dat de ent niet uitdroogt en het aanwezige vocht niet verdampt. Vanzelfsprekend zet je de boom in de schaduw. Afhankelijk van wat de bedoeling is met de boom kun je ook takken erboven wegsnoeien zodat de voeding van de boom zoveel mogelijk naar de ent zal gaan en de groei ervan zal bevorderen. Je kunt dezelfde techniek ook voor Junipers toepassen, vaak mis je naalden/bladgroei vlak bij de stam, omdat op de kale takken en stammen geen groei meer zal plaatsvinden. Met deze techniek kun je vele enten aanbrengen waar je ze wilt hebben en in de goede richting. Het enige verschil is dat je de enten (die van dezelfde boom kunt weg snoeien, of een donorplant) met ent-tape voorzichtig en niet te strak moet omwikkelen ter voorkoming van uitdroging.
Zie een foto's hier onder
Nogmaals wat heel belangrijk en de enige kans op slagen is, dat je de cambium van de donor stek en de ent-plek aan beide kanten tegen elkaar moeten komen bij het plaatsen van de ent.
Wat is de cambium.
Dat is wat groeit tussen de bast/schors en het hout van de tak of stam. Via de cambium worden voedingstoffen door de gehele boom getransporteerd, zeg maar net als bij een mens door de aderen.





