BEMESTEN VAN BONSAI
Om je bonsai goed en vitaal te laten groeien is het nodig om regelmatig in de groeiseizoen mest te geven. Normaal gesproken gaat een boom via de wortels naar voedingsstoffen in de grond zoeken. Je begrijpt dus dat als je boom in een pot staat, de wortels maar een beperkte actieradius hebben, dus alleen water geven helpt niet. Akadama en kyriu, kanuma of ander substraten, bevatten geen voedingsstoffen, het is dus essentieel om te bemesten als de temperaturen omhooggaan, zeg maar vanaf een graad of 14 en als je groei in de boom ziet, kun je beginnen met het geven van mest. Bij lagere temperatuur neemt de boom geen voedingstoffen op, het heeft dus geen zien om te bemesten. Het beste zijn organische meststoffen en in het groeiseizoen met een hoog stikstofgehalte “N” In de handel zijn er verschillende organische meststoffen te koop, op de verpakking wordt altijd de NPK code vermeldt, wat betekent dit:
N staat voor natrium /stikstof
P staat voor Phosphor/fosfor.
K staat voor kalium/potassium
Natrium zorg voor een sterke groei van de boom, stam, takken, blad enz. Dus hoe hoog het natriumgehalte hoe beter. Als je korrels gebruikt, kun je het beste kleine mandjes of theezakjes gebruiken, die vul je ongeveer tot de helft, want de korrels zetten uit. Afhankelijk van het grondoppervlak van je pot of schaal plaats je een aantal van die mandjes, en als het regent of bij water toegift, spoelen de meststoffen de grond in. In de regel ga je het mest vernieuwen 1 keer in de maand tot september/oktober. Doe dat op vaste tijden bijvoorbeeld de 1ste van de maand. Daarnaast kun je ook andere meststoffen toevoegen, bijvoorbeeld vis emulsie, bloedmeel en andere, deze bevatten andere mineralen en sporenelementen. Let op de dosering die op de verpakking wordt vermeld doe dat ongeveer om de 15 dagen. Aan het einde van de groeiseizoen zeg maar rond september/oktober gaat de boom reserves opbouwen voor het volgende jaar, in dit geval kun je nog een aantal maanden overgaan naar meststoffen rijk aan Fosfor en Kalium (P.K. 13-14 bijvoorbeeld) voor het vormen van knoppen en het versterken van het wortelstelsel. Vloeibare meststoffen kun je ook gebruiken voor blad bemesting. (Iets lagere dosering). Het is wetenschappelijk vastgesteld dat het blad heel snel de voedingstoffen opneemt. Met het blote oog kun je het niet zien, maar de bladeren hebben huidmondjes die de voedingstoffen opnemen. Doet dit in de vroege ochtend of in de late middag, dan droog het langzaam op het blad. Je zou ook op een bewolkte dag kunnen doen. Bomen die zijn verpot, wacht 3 tot 4 weken met mest geven.
Artikel in Folius van juni 2022 over bladbemesting:
Al in de jaren 50 werd een onderzoek gedaan om te bepalen of planten ook via de bladeren voedsel kunnen opnemen en met welke snelheid. Het hangt enigszins af van het soort voedsel (mest) maar het kan heel snel gaan, zelfs binnen enkele minuten, verbazingwekkend! Net of je een pilsje achteroverslaat… Dus vele malen sneller dan via de wortels. Dit in geval van stikstof, met de andere producten die in de mest zijn verwerkt (P & K) gaat het wat langzamer, maar toch nog wel met 30 cm per uur, wat een behoorlijke snelheid is. Ook werd aangetoond dat de opname van de voedingsmiddelen bijna 100 % is, terwijl dit via de wortels slechts 10 % zou zijn. Het laatste klopt wel, want ik heb vaker de opmerking gekregen dat vloeibare mest over de grond sproeien of toevoegen tijdens het water geven snel langs de wortels gewoon weer wegspoelt, vandaar de 10%. Je kunt stellen dat bij het toepassen van bladbemesting niets gaat verloren. Tenzij je voor een regenbui gaat spuiten, maar dat is vrij logisch. Met andere woorden een effectief bemesting-systeem. Dit wordt ook op grote schaal in land- en tuinbouw toegepast. Als je mest over de grond gebruikt, kun je in dit geval beter met vaste mest werken, Abrakas bijvoorbeeld, de afgifte gaat langzamer en bij elke regenbui of watergift wordt er een kleine hoeveelheid afgegeven en via de grond door de haarwortels opgenomen. Hiermee bereik je een hoger percentage dan 10 %. Bladvoeding blijkt toch een veel efficiëntere manier van bemesten te zijn, in 2004 werd wederom onderzoek gedaan door Brian Clancy en hij kwam ook tot dezelfde conclusie.
Huidmondje dicht en geopend
Het beste kun je bladmest aanbrengen met een drukspuit, zodat je ook bij de huidmondjes en poriën van het blad kan komen, boven en onderkant van de bladeren spuiten en zo fijn mogelijk benevelen. Als je bladbemesting gaat toepassen, houd je aan de instructies van de fabrikant wat de hoeveelheden betreft, dat dit bijna allemaal gelijk is voor alle merken visemulsies , spuit altijd tegen de avond.
Dit zijn microscoop beelden van dicht en open huidmondjes.